Лесни стъпки за поддръжка на банята

Предполагам всички вече са запознати с термина „твърда вода“, но за тези които за пръв път чуват нека кажа две-три думи.

В общи линии това е повишеното съдържание на различни видове минерали (калциеви и/или магнезиеви йони) във водата. Това увеличено съдържание прави водата твърда, тя става устойчива на препарати, остават петна по домакинските уреди, а в не малко случаи се получават отлагания в уредите (бойлери, перални, съдомиялнми, умивалници, тоалетни казанчета, смесителни батерии), които пречат на правилната им работа. Една бърза справка с картата на България показва, че в не малка част от страната всъщност водата е именно такава.

Твърдата вода представлява сериозен фактор при експлоатацията на домакинските уреди (перални, бойлери, съдомиялни, кафемашини). Поради възможността за трупане на котлен камък, който сериозно може да ги повреди, често се налага да се извършва профилактика на изброените съоръжения, както и редовното им почистване, а ако е възможно предварително да се омекотява водата може би ще бъде най-правилното нещо, което да направим в дома си. Това обаче изисква място и допълнителни инвестиции.

Как се отразява на смесителите и санитарията вкъщи твърдата вода?

Подобно на електроуредите, смесителите вкъщи също страдат не по-малко от твърдостта на водата. Появяват се отлагания от котлен камък по аераторите на смесителите, променя се дебита на водата, която изтича от тях; така нареченото „побеляване“ на батериите и шлауха на душа, което променя външния вид и прави банята да изглежда невзрачна. Често в тоалетните казанчета се случва така, че някой от механизмите да откаже да работи, което е пряк резултат от варовикови отлагания в следствие на твърдата вода.

Предлагаме ви няколко лесни стъпки да се справите до колкото е възможно с този проблем, а именно:

  • Подсушаването на смесителите, след като са били използвани с мека микрофибърна кърпа води до запазване на блясъка, а също така намалява възможността за получаване на варовикови отлагания;
  • По препоръка на Roca смесителите е желатено да се почистват с меки препарати, които не съдържат Cl, нещо изключително важно. Аз лично съм имала проблем с накиснат смесител с агресивен препарат – почерня;
  • В случай, че вече са се образували отлагания от котелен камък – често прилаган и щадящ, но в общи линии бавен метод е накисването в оцет или лимонена киселина. Киселините спомагат за разграждането на отлаганията, но това отнема време. На пазара вече има различни видове препарати за премахване на котлен камък, които обаче е желателно да се прилагат с повишено внимание и да не се оставят смесителите да киснат в тях, за да не се получи резултатът от предходната точка;
  • За да се предпази покритието на смесителите по-добре да се почистват с меки кърпи, а не да се търкат с четки или други абразивни гъби, които могат да причинят надрасквания.
  • За притежателите на хидромасажни вани Roca има разработени специализирани течности за почистване на котелен камък от дюзите– нещо, което е изключително ценно за притежателите на подобни съоръжения.
  • Удачно е, когато спира водата вкъщи да се прави един вид промиване на тоалетното казанче, за да се отмият остатъци от механични примеси. Това е един доста чест проблем, когато има чести спирания на водата в следствие на ремонтни дейности. А ниското качество на водата води и до проблеми с всички уреди у дома, не само на обзавеждането в банята.
  • Прилагайки тези лесни стъпки, можем да спестим доста от времето си, а също и от парите си. Редовното почистване и правилната поддръжка на санитарията в банята удължават живота й.